HEU SENTIT MAI L'EMOCIÓ DE POSAR-VOS DAVANT D'UN MICRÒFON QUE US COMUNICA AMB EL MÓN?
ÉS UNA PASSADA.


L'ONA DE SANTS-MONTJUÏC ÉS UN ESPAI DE LLIBERTAT



ESCOLTA L'ONA EN DIRECTE



VOLS FER RÀDIO?

CONTACTA AMB EL COORDINADOR DE PROGRAMES DE L'ONA DE SANTS MONTJUÏC AL NÚM. DE TELÈFON 626 064 013 O ESCRIU UN CORREU A ona@onadesants.com

Programa del dia 19 de febrer de 2011

Programa 380 de 14 - 3 - 09

Avui hem parlat de:

  • Les irresistibles patates fregides. Científics de la Universitat de Leeds expliquen per què agraden las patates fregides. Les coses no són el que semblen; les patates banyades en oli no tufen a fritada. En realitat, desprenen un aroma indescriptible mescla d’elixir de caramel, cacau, formatge, ceba i flors. I, sembla, que això és el que fa que siguin un dels plats predilectes dels anglesos. Segons el director de l'estudi, el doctor Graham Clayton, del Departament de Ciències de l'Alimentació, el 'buquet' d'aquesta menja és com "un perfum fi amb diferents combinacions que poden adequar-se a cada persona i cada moment." L'essència de la patata amb oli és més complexa del que es podria pensar. Els seus efluvis bàsics poden produir fins a nou notes aromàtiques diferents. En el treball es van fer servir patates amb diferents graus de cocció i es van separar i identificar els seus components per mitjà de la cromatografia de gasos i la espectometria de masses. Es va descobrir que las patates fregides dues vegades tenen encara més complexitat aromàtica. Vaja com si de vi es tractés. De fet, per a Clayton, "es posible que aquests descobriments facin que les patates, en el futur, siguin considerades com el vi", i que els afeccionats tastin el seu plat favorit com si fessin una cata.
  • Un àrbitre de la Lliga belga de futbol es va convertir en protagonista del partit Gant-Tubize de l'última jornada. Després de xiular un penal a favor del Gant, el col•legiat va demanar al porter del Tubize, Nicolás Ardouin, que parés el penal en adonar-se que s'havia equivocat. "Després d'haver assenyalat el penal, l'àrbitre em va dir salva'm, para'l", va explicar el porter del Tubize després d'acabar el partit. "Em va implorar que aturés el penal. És la primera vegada de la meva carrera que em passa una cosa així", va dir. El porter del Tubize, però, no va poder parar la pena màxima i el Gant va sentenciar la seva victòria davant del Tubize per 2-0.
  • Els Whiskyn’s pleguen després de 17 anys, 8 discos i gairebé cinc-cents concerts. Ho faran amb una última gira de comiat l'estiu que ve. La banda de Reus és, dels grups catalans, la que potser ha portat el pop de casa nostra a unes cotes estilístiques més refinades tot aportant-li una manera de fer pròpia, sobretot pel que fa a la composició de les cançons. Han estat uns molt bons creadors de melodies senzillament elegants.

  • Un home va caure a la cascada de la Ferradura, de 53 metres d'altura, la més coneguda de les que composen les del Niàgara, sense cap mena de protecció i va sobreviure. Sembla que l'individu, el qual va saltar per causes desconegudes, va romandre més de 40 minuts a l'aigua freda i no va col·laborar en el seu salvament; tanmateix com si no desitgés ser rescatat. Després d'alguna temptativa infructuosa, mitjantçant un helicòpter, d'arribar al tronc on s'havia agafat un bomber es va lligar una corda a la cintura i va haver de nedar uns 60 metres per arribar a l'home. Les autoritats van explicar que el supervivent no va col·laborar en el rescat, bé perquè estava esgotat o bé perquè no volia.


Hem escoltat a:

  • Aretha Franklin en la cançó So Damn Happy del disc del mateix nom de l'any 2003
  • J.J. Cale en la cançó Fancy Dancer del disc To Tulsa and Back de l'any 2004
  • Joni Mitchell en la peça Strong and Wrong del disc Shine de l'any 2007
  • Whiskyn’s en el tema cada cop que te'n vas del disc Reus • París • Londres de l'any 2007
  • The Beatles en la cançó Don’t Let me Down del disc Let It Be... Naked.